sâmbătă, 27 aprilie 2013

Trasee turistice in Delta Dunarii


Cunoastere si deconectare:
- excursii cu barca pe trasee ce strabat cele mai spectaculoase ecosisteme si habitate de pasari salbatice acvatice sau de zavoi din Delta Dunarii
• peisaje naturale inedite
• Speciile de pasari salbatice - peste 330 specii din care 9 specii declarate monumente ale naturii.
Ex.: pelican comun, pelican cret, vultur codalb, cormoran, tiganus, stirci, lebede etc.
• populatia si asezarile din Delta Dunarii - cea mai cosmopolita zona a tarii
• inotul pe canale cu apa dulce si limpede, iar la Sulina si Sf. Gheorghe o baie in Marea Neagra
• partide de pescuit sportiv ocazionale, pentru relaxare la stiuca, crap, biban, somn, salau, caras
aventura si multe surprize
AMBARCATIUNI SI TARIFE
Mijloc de transport
Cantitate
Capacitate
Pret
Inchiriere barca la rame
zi
5 persoane
40 lei/zi
Inchiriere barca cu vaslas
zi
5 persoane
30 lei/h
Inchiriere barca motor si ghid
h
5 persoane
65 lei/h
Inchiriere barca cu motor
zi
4 persoane
125 lei
Inchiriere salupa lenta
h
40 persoane
80 lei/h
Stationare < 3h
h
barca
50 lei/zi

TRASEE DIN DELTA DUNARII SI CARACTERISTICI:
1. Excursie cu barca pe traseul: Crisan - Brat Sulina - Canal Malafeica (Lung) - Lac Obretin Mic - Gagla lu' Cap de Lemn - Lac Obretin Ciuc - Canal Litcov - Canal Perivolovca - Lac Isac - Lac Uzlina - Canal Uzlina - Brat Sf. Gheorghe - Murighiol
Trasee turistice diferite de transfer de la Murighiol la Crisan si retur, de 2h pana la 5 h, in functie de preferinte si de tipul ambarcatiunii.Traseele strabat ecosisteme diferite de la lacuri medii si mici ,pana la canale inguste care pot deveni aproape impracticabile in anumite momente ale anului. Sunt,de asemenea, trasee pe care Aqua Danubius-Galati organizeaza partide de pescuit.
2. Excursie cu barca pe traseul: Crisan – Lac Bogdaproste - Lac Trei Iezere – Mila 23 - Dunarea Veche - Crisan
Un traseu turistic prin Delta Dunarii de 5-6 ore intr-o barca cu motor daca ne propunem sa vizitam si satul Mila 23.Plecam dimineata din Crisan pentru ca sporim sansele de a intalni pelicanii.Dupa ce strabatem canalul spre Dunarea Veche, intalnim a doua bucla a marelui M, urcam pe canalul Bogdaproste pentru a intra in lacul cu acelasi nume.Pasari salbatice, colibe pescaresti si posibilitatea de a intra in lacuri mai mici ca Zmeiova, Stefancova, Travina. Ne continuam drumul prin Baclanesti, insotiti de starci de noapte si egrete si ajungem in Trei Iezere unde, daca nu i-am surprins pe Bgdaproste, cu siguranta pelicanii vor fi aici, incoltind pe sub maluri pestele, impreuna cu cormoranii si pescarusii.Prin Radacinos, pe canale inguste ajungem in Ieracle si daca facem la dreapta, ajungem la Mila 23, sat de lipoveni.Dupa ce vizitam satul, pe care nu am sa-l descriu aici, ne racorim cu o bere, mancam si o luam pe Dunarea Veche inapoi spre casa.
3. Excursie cu barca pe traseul: Crisan – Lac Cuibul cu lebede – Lac Iacob – Dunarea Noua
Un traseu turistic din Delta Dunarii mai scurt, de 3 h , pentru toate buzunarele, dar foarte special pentru numarul mare de pasari salbatice de mal pe care le putem intalni(starc cenusiu, starc purpuriu, egrete mari si mici, sitari de mal, nagati, tiganusi figaci, fluierar, lopatari, piciorongi, ciocintors,scoicar).Din Dunare, putem sa mergem pe Dunarea Noua si canal Ceamurlia, pana la Litcov, dar noi preferam, atunci cand este accesibil, pe Canalul lung si ingust(Malafeica) pana la Litcov.Din batranul Litcov intram in Cuibida(Cuibul cu lebede) si iesim printre nuferi albi si galbeni din nou in Litcov si apoi spre Lacul Iacob.Pasari salbatice, ciulini, pescari cu undita pe tot malul.Dupa o scurta oprire sau un picnic ne intoarcem pe Dunarea Noua la Crisan.

4. Excursie cu barca pe traseul: Crisan –Lac Puiu – Lac Rosu - Sulina – Crisan
Un traseu turistic din Delta Dunarii care poate imbina plimbarea cu relaxarea.Traseul de 5-6 h de mars poate incepe la Crisan si pe Dunarea Noua se ajunge la Cerhanaua Caraorman, dupa care prin lacul Puiu(periculos in vreme de furtuna)se ajunge la Popasul Rosu unde se poate face o plimbare de destindere si, daca este prea cald, chiar un dus.Pornim prin lacul Rosu si garla Imputita spre Sulina.Peste tot pasari salbatice. Cel mai estic oras al tarii, unde Dunarea isi incheie periplul pentru a se varsa in Marea Neagra.Vizitarea obiectivelor turistice se incheie inevitabil pe plaja, inca salbatica, unde relaxarea este binevenita.Daca nu am optat pentru o noapte la Sulina, ne intoarcem pe Dunare la Crisan.
5. Excursie cu barca pe traseul: Crisan – Dunarea Veche –Canal Magearu - Letea - Crisan
Din Crisan sau din Sulina, pe Dunare si pe a doua bucla a Marelui M, intram pe canalul Magearu, strajuit de plauri care uneori te fac sa te intorci din drum si, flancati de nuferi si ciulini de balta, ne oprim la Letea .De pe digul inalt se descopera intr-o parte imensitate gindului de stuf, iar in alta satul.Arhaic, cu spatii largi, cu acoperisuri din stuf si garduri de nuiele si unde nisipul este omniprezent.Tot pe drum de nisip se ajunge pe langa grindul Letea la Padurea Letea. Stejari, salcami, arbusti, liane, o bogatie a naturii pe care greu ti-o poti imagina si pe care si mai greu o poti uita.Atentie in miez de vara! Padurea adaposeste in frunzele ei nenumarati tantari si tauni.Daca servim masa si ne implem de linistea locurilor, pe acelasi drum ne intoarcem acasa.
6 .Excursie cu barca pe traseul: Crisan – Canal Litcov - Lac Isacova - Lac Uzlina - garla Perivolovca - canal Suez - Dunarea Noua - Crisan
Din Crisan pe Malafeica sau pe Dunarea Noua - Ceamurlia ajungem in Litcov din care intram in Lacul Isacova unde gasim, de obicei, pelicanii si daca totusi nu, sansele noastre sporesc intrand in Lacul Uzlina.Daca nu suntem obositi si setea de cunoastere creste, ne putem inderepta spre Uzlina unde, dupa o bere rece, coboram pe Dunare si ne intoacem pe Garla Perivolovca cea cu nuferi, cum in alta parte a deltei nu gasesti, pana la canalul Suez care razbate in Litcov, foarte aproape de intersectia cu Dunarea Noua care ne scoate la Crisan.Asta da traseu, se poate scurta sau adapta dupa preferinte.

7. Excursie cu barca pe traseul: Crisan - Canal Dovinca - Lac Polighionca - Lac Lunga - Lac Ulasova - Crisan
Un traseu turistic de 5 h care ajunge intr-un colt de paradis din Delta Dunarii, oaze de nuferi, plauri si sute de pasari, carari ascunse sau inchise, locuri de unde cu siguranta ca nu mai vrei sa mai pleci.Numai gandul la ciorba pescareasca de la coliba pescarilor ne face sa luam drumul de intoarcere.

8. Excursie cu barca pe traseul:Crisan – Lac Puiu – Lac Rosu – Sf. Gheorghe – Lac Erenciuc – Lac Puiu - Crisan
Cel mai lung si cel mai bogat in frumuseti ale naturii din Delta Dunarii. Din Crisan, pe Dunarea Noua, ajungem la Cerhanaua Caraorman, dupa care, prin lacul Puiu, ne destindem la Popasul Rosu. Pornim prin lacul Rosu si garla ingusta Tataru, apoi pe canalul de centura la Sf. Gheorghe.Aici ne racorim cu o bere rece si o luam prin nisipuri, spre plaja cu nisipul cel mai fin de pe tot litoralul Marii Megre. Dumneavoastra decideti daca vreti sa ramaneti o seara la Sfantu' sau sa strabatem in aceeasi zi drumul de intoarcere care se intrece in frumusete si bogatie de ecosisteme si pasari salbatice cu orice traseu din Delta Dunarii.Ne intoarcem pe Dunare si intram pe o spectaculoasa garla in lacul Erenciuc mai mult lung decat lat si plin de nuferi.Pe o garla ingusta ce ferastruieste grinduri si plauri ajungem din nou in lacul Puiu si pe Dunarea Noua la Crisan.

9. Trasee de aventura in Delta Dunarii - traseu dificil presarat cu obstacole si nenumarate surprize, peisaje incredibile, zone excelente de pescuit la pesti rapitori.
POSIBILITATI
Toate aceste excursii pe traseele turistice din Delta Dunarii se pot adapta la cerintele clientului si binenteles se pot stabili pe harta si alte trasee,in  functie de marimea grupului, posibilitatile mijloacelor de transport si, evident, de disponibilitatea clientilor. Puteti opta pentru inchiriere de barci pentru a explora singuri anumite trasee din Delta Dunarii.

 
Aqua Danuius-Galati va invita sa descoperiti: Delta Dunarii, lumea salbatica, odihna activa, aventura, relaxare, valori culturale, cazare de calitate, distractie, gastronomie, fotografie, croaziera, ecologie, biodiversitate, arhitectura traditionala, capturi, pescuit sportiv, birdwatching, rezervatia biosferei, supravietuire, ospitalitate, apus de soare, plaja, Marea Neagra ...Va asteptam cu drag!!!

De ce restaurant cu specific pescaresc?




Asa cum spuneam mai devreme, dragii noștri cititori, afacerea noastră presupune și existenta unui restaurant cu specific pescăresc  Probabil ca multi dintre voi se întreabă de ce am ales tocmai un asemenea restaurant. Ei bine, suntem siguri ca putem găsi multe răspunsuri la aceasta întrebare  dar am vrea sa le enunțăm pe cele care, în opinia noastră, sunt cele mai importante.
In primul rând trebuie sa va aducem aminte ca pensiunea, deci și restaurantul, sunt localizate în Delta Dunării. De aceea, este absolut normal ca mâncărurile servite sa fie în preponderenta făcute din carne de peste. De asemenea, suntem absolut convinși ca cei care vin în Delta o fac pentru mâncărurile specifice zonei. Este cert ca nu le putem oferi numai astfel de mâncăruri  dar încercam pe cât posibil sa le facem cunoscute tradițiile culinare care au consacrat aceasta zona a tarii.
In al doilea rând  am ales un restaurant cu specific pescăresc și datorita faptului ca avem o crescatorie proprie. Este adevarat ca la început ne va fi mai greu, dar, pe măsura ce afacerea va lua amploare, vom fi capabili sa ne aprovizionam din aceasta crescatorie. Nu ne vom permite aprovizionarea integrala, dar măcar vom încerca sa folosim tot ceea ce crescatoria ne oferă pentru a avea clienți cât mai mulțumiți.
Un alt motiv pentru care am luat aceasta decizie este faptul ca mâncărurile din peste sunt foarte sănătoase  Din punct de vedere nutrițional  carnea de peste are câteva avantaje excepționale. Se digera în proporție de aproximativ 97%.  Are proteine cu valoare biologica ridicata, are vitamine din grupa B, iar în cazul peștilor “ grași” avem vitamine și din grupele A și D. Peștii  “grași” (scrumbia, sardina, somonul, heringul, tonul) nu sunt nici pe departe pești ce ar trebuie excluși din alimentația noastră – ei conțin acizi Omega-3,  esențiali în buna funcționare a organismului. In plus, fie slab fie gras, pestele conține atât minerale cât și fier care sunt foarte ușor asimilabile.  In plus, carnea de peste are un nivel foarte scăzut de sare.  Practic, nu exista diferențe intre peștii de apa dulce sau cei de apa sărată  în ciuda percepției generale. Sunt și destule minerale prezente în carnea de peste:  iodul, fosforul, cuprul, potasiul și calciul (în cantități mici).
        In concluzie, am ales un restaurant cu specific pescăresc atât pentru a se armoniza cu zona în care este amplasat și datorita existentei unei crescătorii proprii, cât și pentru faptul ca pestele reprezinta cheia unei alimentații sănătoase.
Deci, dragi cititori, va sfătuim sa va gândiți la cele prezentate mai sus și speram ca veți veni la noi în Delta. Va asiguram ca nu veți regreta, deoarece atât dumneavoastrăcât și copiii dumneavoastră,  pentru a înțelege mai bine fenomenul supus dezbaterii, veți fi “ educați” în acest sens și veți înțelege ce înseamna cu adevărat “a mânca sănătos” și rolul important pe care pestele îl deține în cadrul unei alimentații echilibrate. Dacă vă decideți  să faceți acest pas, fiți siguri că va fi o experiență de neuitat. Vă așteptăm cu drag în Delta Dunării!!!
Nu uitați, pentru orice fel de informații referitoare la restaurant și respectiv la meniu, nu ezitați să ne contactați  Noi suntem oricând  la dispoziția dumneavoastră și… așteptăm păreri! Echipa Aqua Danubius-Galați vă mulțumește mult că ați alocat timp citirii acestui articol!

Cum se cresc pestii


-Ce spuneți  despre un curs gratis intitulat:Aur negru pentru zile albe?
Echipa noastră s-a gândit ca, pe  lângă cursurile de pescuit, sa ofere și un curs despre sturioni, despre tot ce presupune creșterea lor și despre recoltarea de icre negre.
Acest curs va fi susținut de către o persoana avizata, care lucrează în domeniu și care va poate oferi răspunsuri la posibilele întrebări pe care le aveți. Nu va faceți griji ca nu o sa înțelegeți  despre ce este vorba, întrucât ghidul nostru nu va folosi termeni de specialitate, ci un limbaj accesibil tuturor, care o sa va ajute sa înțelegeți mai bine cum funcționează totul.
Cursul este adresat persoanelor de toate vârstele  chiar și copiilor, care vor avea parte de putina distracție  întrucât vi se va oferi acces în propria noastră crescătorie. Nu v-ați dori sa știți mai multe despre acești pești drăgălași? De exemplu, știați ca, pe lângă faptul că sunt întâlniți doar în emisfera nordică, sturionii au un areal mic de răspândire, în Marea Neagră și în Marea Caspică şi mai rar în vestul Europei? Din cauza braconajului, sturionii sunt pe cale de dispariție în natură, însă, din fericire, afacerile care se ocupă cu creșterea lor în cadrul fermelor specializate prosperă.
De aceea, prin acest curs vrem ca oamenii sa-și formeze o viziune clara asupra acestor pești și poate sa-i determinam sa investească și ei într-o asemenea afacere. Sunteți curioși cum va decurge totul? Atunci, nu mai stați pe gânduri și veniți la noi în Deltă! Echipa Aqua Danubius-Galați vă stă la dispoziție în  caz că aveți întrebări referitoare la acest curs. De asemenea, puteți veni cu sugestii și recomandări. Orice punct de vedere este bine primit. Noi va mulțumim ca ați alocat putin din timpul vostru pentru citirea acestui articol!

Stiati ca...?




  -Un kilogram de icre negre de păstrugă sau de morun ajunge la 2000 de lei;
   -Cele mai mari exemplare de sturioni capturate în Romania au fost de 17kg la păstrugă, 45kg la nisetru și 350kg la morun;
   -Dunărea a fost populată cu peste 40000 de sturioni,   acordându-se un interes special speciilor de morun, nisetru, păstrugă și cega;
  -Reproducerea artificiala și repopularea apelor este bazata pe cercetări realizare de Institutul din Galați si stațiunea Nucet unde a fost achiziționată o specie de sturioni provenita din America, cu care au fost repopulate unele bazine piscicole. Ritmul de creștere a acestei specii este rapid, ajungând după prima vara de creștere la 300 grame, după vara a doua la 1,8kg și după vara a treia la peste 5kg;
  -Primele ferme piscicole pentru sturioni înființate cu sprijin financiar oferit prin programul SAPARD au fost înființate în județul Brașov.
  -Caviarul se prepara din icre de sturion;
  -Romania este singura țară din Europa în care mai trăiesc cinci specii de sturioni;
  -O femela de sturion ajunge sa coste și un milion de dolari;
 -Cega este peste de apa dulce și trăiește numai în Dunăre, morunul, nisetrul și păstruga trăiesc în Marea Neagra, dar se reproduc în Dunăre;
 -Caviarul de beluga se poate vinde cu pana la 6000 de euro kilogramul;
  -Refacerea populației de sturioni durează intre 30-40 de ani.

Despre Delta Dunarii


Știați că...?:

   -Delta Dunării este vizitată de peste 325 de specii de păsări, dintre care 70 sunt din afara Europei(China, India, Egipt), iar aici se găsește cea mai mare colonie de pelicani din Europa. Pelicanul este simbolul Deltei Dunării;
  -Delta Dunării este cea mai întinsă zona compacta de stufărișuri din lume, însemnând 1560km2 și este cea mai reprezentativa delta din Europa si una dintre cele mai complexe din lume;
 -Delta Dunării este unica delta din lumea, declarata rezervație a biosferei;
  -Suprafața Deltei Dunării creste anual cu aproximativ 40 de metri pătrați;
  -In Delta Dunării se găsesc doua plante carnivore si anume: otrățelul de balta și aldrovanda.

    

Despre pesti


Știați că

-Nisetrii sunt cei mai mari pești de apa dulce din lume, atingând lungimi de pana la 9m? Un nisetru rusesc (beluga) capturat în 1926 cântărea peste 1000kg și a furnizat 180kg de caviar si 688kg de carne. El avea peste 75 de ani;
-Ihtiolul (o substanță asemănătoare gelatinei) este obținută din vezica înotătoare a nisetrului? In secolul al XIX-lea cererea mare pentru acest produs (folosit la limpezirea vinului) a provocat declinul speciei;
-Veninul din unii țepi de pești poate oferi un ajutor valoros pentru medicii care efectuează anumite tehnici chirurgicale;
-Solzii peștilor sunt atât de tari și elastici încât sulițele folosite de scafandrii adesea ricoșase de pe corpul lor;
-Deși nu sunt înrudiți cu rechinii, nisetrii au anumite similarități cu aceștia. Ei au un schelet cartilaginos, înotătoare pectorale îndepărtate, ca niște aripi, și o coadă cu un lob superior mai mare decât cel inferior. Asemănarea cu rechinul se datorează evoluției convergente, care are loc atunci când doua specii neînrudite sunt obligate de condiții similare de mediu să adopte trăsături fizice similare pentru a supraviețui. Asemenea rechinilor, nisetrii sunt grei și de aceea au o forma hidrodinamică ce le permite să treacă cu ușurință prin apă.

Cum a inceput totul...?



       Începem a scrie acest articol mărturisindu-vă, dragii noștri cititori, că suntem bucuroși că avem, în sfârșit, ocazia de a vă împărtăși gândurile și sentimentele legate de acest proiect din care facem parte. In rândurile ce vor urma veți afla cum a început totul, cum ne-am decis să participam la acest proiect, cum am reușit să facem fata tuturor provocărilor  dar și cum am reușit să trecem peste unele mici conflicte iscate intre membrii echipei.
       Suntem siguri ca v-ați pus întrebarea  ”Cum a început totul?”. Ei bine, ținem să vă spunem ca totul a pornit de la un rollup afișat în laboratorul de informatică, aparținând echipei "Pick-a-Sheep", echipa ce a câștigat locul I în cadrul primei ediții a proiectului: ”Despre tine, pentru viitorul tău. Întrucât ne-a stârnit interesul, nu a existat zi în care ochii noștri sa nu rămână fixați , măcar pentru câteva secunde, asupra acelui rollup.   
       Nu știam cu siguranță dacă anul acesta se va mai organiza acest proiect, dar, când unul dintre organizatori a sosit la noi în Colegiu pentru a ne confirma acest lucru, am simțit că a sosit momentul în care puteam, în sfârșit, să ne afirmăm. De aceea, nu am stat prea mult pe gânduri și  ne-am hotărât sa formăm aceasta echipă. Suntem 6 elevi de liceu, cu personalități puternice, dar total diferite, care au reușit, în cadrul acestui proiect, să îmbine în mod armonios utilul cu plăcutul și să facă fata tuturor provocărilor la care au fost supuși.
       Trebuie să admitem faptul că la început nu ne-a fost deloc ușor  întrucât nu eram siguri că vom avea destul timp liber pentru a aloca atenție tuturor temelor primite. Din fericire, am reușit să ne facem timp pentru module și chiar am reușit să le completăm cu simț de răspundere. Am muncit ore întregi pentru a finaliza toate cerințele din cadrul modulelor primite, dar suntem bucuroși că timpul pe care l-am alocat rezolvării acestor teme nu a fost un timp pierdut, întrucât am învățat multe lucruri noi despre ce înseamna a iniția o afacere, am învățat să lucrăm în echipă și am avut timp și de puțină distracție. 
      Totuși, ca în orice echipă, au existat  bineînțeles și unele certuri. Având personalități atât de puternice și fiind dornici sa ne afirmăm, fiecare dintre noi nu a ezitat nici un moment sa-și exprime propriile păreri,  chiar dacă nu erau întotdeauna bine argumentate sau nu aveau legătură cu obiectul afacerii noastre. Părerile contradictorii au generat destule conflicte, dar, din fericire, am reușit întotdeauna să ajungem la o înțelegere  Astfel am învățat cât de important este să asculți părerea celorlalți, dar am înțeles și necesitatea comunicării în cadrul unei echipe.
       Si să nu uităm să menționăm faptul  că persoana care a fost întotdeauna alături de noi și ne-a susținut în tot ceea ce am făcut este chiar doamna noastră dirigintă Daniela Stratulat, căreia îi mulțumim din suflet ca ne-a ajutat sa fim mai apropriati si care ne-a oferit intotdeauna numai sfaturi bune. Ii multumim că ne-a fost alături  dar și că a avut încredere în noi.
      Dragii noștri cititori, nu uitați un lucru: cheia succesului constă în voință, speranță și, nu in ultimul rând, un pic de optimism. Să nu încetați să credeți în visul vostru și, cel mai important, să aveți întotdeauna încredere în propriile forțe. 
      Echipa Aqua Danubius va mulțumește ca ați citit acest articol și speră că veți avea  ceva de învățat din el!